Friday, July 1, 2011

Rezeki itu milik-NYA

Assalamualaikum semua...

heee kaifa haalukum?? Ana bikhair Alhamdulillah... Amboiiiii sejak nak jadi ustazah ni... hahaha practice sikit2 before start class on this Monday....

Urmmm... Berfikir panjang sebelum nak tulis latest entry ini...

Well... hows life?? dah dapat keje?? keje apa sekarang?? wah wah... best nye dah kawen... bila nak ada berita baik ni??
Sejak habis belajar dan kahwin ni... itulah soalan yang semua orang nak update...

Alhamdulillah saya dah dapat keje... it is not ACCOUNTING... but its SOMETHING! Macam2 dalam fikiran ni... time belajar dulu...bila orang tny cita-cita..mestilah nak jadi Accountant kan!! takkan la belajar 6 tahun 1/2 nak keje bnd lain... well... it is not that simple... trying to find job that suits you here in SABAH... a looooooot of application submitted tapi xde dengar khabar berita pon...

Then...one day ada peluang nak apply jadi "ustajah"... En Hubby pon sangat excited... so here i am now... trying to make a lesson plan...hehe

Harapan sy...saya dapat didik anak2 Islam di Sabah ini... mungkin tak dapat membantu banyak...tapi harapnya pengajaran ini akan menjadi asas dalam menempuh kehidupan yang lebih mencabar kelak... tugasan yang amat berat untuk mengubah persepsi anak2 ini dari "Entertainment No 1" kepada "ISLAM is the way of life"...

Itu bab kerjaya....Ini pula bab cahayamata..

Siapa tak nak anak uuuiiiii... cube tanya kat kolumpo tu... semua tahu my sangat suka baby... tapi..... belum ada rezeki...

Waktu memula kahwin tu... My ngan Hubby ada bincang... apa2 pon at least nak stabil dulu ekonomi... sbb we start at zero.... baru nak sewa umah...baru beli keta...hubby pon baru je sah jawatan... my tak keje lagi... rumah kosong... at least nak cukupkan facilities dulu... tapi deep in heart masing2...kalau rezeki Alhamdulillah sangat2... You r most welcome to cheer our life...

Tapi bila kawan2 asyik tanya je... fikiran ni jadi tak boleh nak realize...asyik sedih aje... pastu geram bile diorang sibuk2 tag my kat facebook gambar anak2 mereka...ye comel...

Last 2 night, my ngan hubby duduk2 sambil minum kat dapur... pastu hubby slow talk.. katanya SABAR... ALLAH belum nak bg... bukan nya ALLAH xnak bg... looking at the positive sight... kalau kahwin2 je terus bunting pelamin...kang tak dapat g konvo...mana la tahu ALLAH nak bagi Kursus Perguruan Lepasan Ijazah...syaratnyakan tak boleh mengandung selama kursus... haa kita tak tahu apa perancangan Allah...

Every word yang kuar dari mulut hubby sangat menyayat hati my... bergenang je air mata... tapi saya tahu saya kena kuat... InsyaAllah... Suami Isteri yang tunggu 3, 4 tahun pon rilek jer...kita kan baru 6 bulan kahwin.... Sabar ye...

Pesan hubby...selalu lah solat hajat...mintak pada yang Maha Esa...

Sekarang...dah dapat keje...xde la saya asek pk bukan2 ajer... Misi sekarang adalah bring ISLAM to anak2 kg Nongkolud...Semoga mereka diberi kefahaman yang kukuh InsyaAllah...

1 comment:

Noriffah Hidayati said...

bagus tugas baru mai. semoga mendapat ganjaran di 'sana'.ameen.=)

Dekat Di Hati Ku...~