Tuesday, April 12, 2011
kisah trifle & kuih jagung...:)
salam... kabare dong semua?? harap sehat selalu ye :) harini saya nak cte ttg suami saya yang sangat suka kastard...hehe.. ia bermula time kitorang mula2 try buat trifle...suami sangat excited...hehe saya belajar makan trifle dr kawan saya dia uia... mohd fadzhil yahya... hee...dia buat trifle untuk jamu kitarong time raya celebration mahallah ali-safiyyah-zubair :) pastu...bile dok sabah teringin nak makan mcm2... konon nye nak try la buat trifle... call fadzhil xjawab2... oleh itu cari je la resepinye di myresepi.com :) resepi trifle:: Bahan-bahan:: 1 tin susu cair 1 sd besar gula 4 sd besar tepung kastard 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard ½ biji kek gulung sederhana saiznya 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya 1 peket agar-agar jeli kristal Nona 1 mangkuk air panas Cara-cara:: 1.Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api. 2.Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api. 3.Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin. 4.Masukkan buah-buahan tin hingga habis. 5.Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. 6.Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati. 7.Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan. Hasilnye:: rasa dia...urm...boleh la tahan... boleh improve lagi insyaAllah... kemudian...setelah beberapa minggu... banyak jugak resepi yang kitorang try... puding cocktail la... puding jagung la.... hehe macam2... pastu....semalam suami tak puas ati...dia nak cube buat puding jagung lagi sekali... bersyukur sangat dapat suami yang suka masak :) kali ini resepinye di ambil dari iluvislam :) Bahan-bahan:: 1 cawan tepung kastad 1 tin jagung manis 1 tin susu cair / 2 cawan santan 1 cawan gula 2 cawan air 1 sudu teh esen vanilla Caranya:: 1. Campurkan semua bahan-bahan tersebut. 2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati. mudahkan?? try la.... ni hasilnya :) urm... nnt nak try masak apa pulak ye...:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment